06:07   08.12.2023.

srpskienglish
O BOWLINGU

U svetu, Bowling kao sport zastupljen je već više decenija i veoma je popularan u Kanadi, SAD Južnoj Americi, Aziji i zapadnoj Evropi. Tokom 1998 godine doživljava pravu ekspanziju u Rusiji a potom se širi i na Češku, Poljsku, Slovačku, Rumuniju, Sloveniju... U Srbiji se prvi bowling centri otvaraju početkom 2007 godine.

Svetska Bowling Federacija (WTBA) je podeljena u tri zone: Američka, Azijska i Evro-Afrička. O masovnosti ovog sporta najbolje govori i podatak da je u svetu registrovano preko 7.000.000 igrača, koji se takmiče u nacionalnim ligama, kupovima, prvenstvima kontinenata i svetskim prvenstvima a najpopularniji su turniri koji donose i vredne novčane nagrade. Dva najveća turnira u svetu održavaju se u Las Vegasu i Bankoku gde pobednik za osvojeno prvo mesto dobija nagradu od 1.000.000 USD. U Evropi, svakog vikenda održi se izmedju 15-20 turnira raznih kategorija u kojima učestvuju podjednako i muškarci i žene. Informacije o terminima odrzavanja turnira objavljuju se mesecima unapred na zvaničnom sajtu Evropske Bowling Federacije.

Sem sportskog dela, bowling ima i zabavno-rekreativni karakter. Zbog svoje dostupnosti svim generacijama, bowling predstavlja i porodičnu zabavu, druženje sa prijateljima, večernji izlazak...

Kao i svuda u svetu, bowling je i kod nas naišao na veliko interesovanje medju širom populacijom, a u prilog tome govori i podatak da se termini za igranje rezervišu dva-tri dana unapred.OSNOVNE KARAKTERISTIKE BOWLING IGRE


Cilj igre je jednostavan: što je više moguće poena napraviti sa jednom bowling kuglom bačenom na bowling stazu, gde na kraju iste stoji 10 kegli koje treba srušiti u što većem broju.

Najbolje je to uraditi u jednom bacanju, ali ako vam to nije uspelo imate mogućnost baciti još jednu kuglu da bi se srušio ostatak kegli. Srušite li svih 10 kegli već u prvom pokušaju (STRIKE), bićete nagradjeni extra bonusom tako što Vam se u sledeća dva bacanja dupliraju poeni.

Jedna bowling igra (GAME) se sastoji iz 10 fremova što je slikovito prikazano na datoj tabeli:

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
X   7 / 8 1 6 - F 9 8 1 X   X   X   9 / 8
20 38 47 53 62 71 101 130 150 168

X (STRIKE) - oboreno svih 10 kegli iz prvog pokušaja
/ (SPARE) - oboreno svih 10 kegli iz dva pokušaja
- (GUTTER) - promašaj
F (FAUL) - prestup igrača preko faul linije